Veszélyes az emberre a macska?

2016-05-04

Bizonyára sokan hallottuk már, hogy a macskák betegségeket terjeszthetnek. Így felmerül néhány kérdés a macskatartással kapcsolatban. Netalántán tegyük ki a macsek szűrét, ha babát vár a család?

 

TOXOPLAZMÓZIS

 

Ez a betegség egy egysejtű által okozott fertőzés és leginkább a macskák hordozzák ezt a kórokozót. A cica általában vadászat során fertőződik meg, a rágcsálók elfogyasztása révén. Az esetek többségében tünetmentesen átmegy rajtuk a betegség. Rosszabb esetben hányás, hasmenés, láz jelentkezhet és a nyirokmirigyek is megduzzadhatnak. A betegség lefolyása után még körülbelül 2-3 hétig fertőz a cica, méghozzá az ürükével.

 

Ugyanakkor, ez a kórokozó minden melegvérű állatra és az emberre is veszélyes, így végső soron nem csak a cicáktól kaphatjuk el a betegséget! A macska ürüléken kívül a fertőzés forrása lehet egyrészt bármely állat húsából készült étel, ha azt nyersen esszük vagy nincs megfelelően átsütve. Ezen kívül akár a mosatlanul fogyasztott zöldségeken és gyümölcsökön keresztül is bejuttathatjuk szervezetünkbe ezt az egysejtűt.

 

Hogyan védekezzünk a toxoplazmózis ellen?

 

* Ne adjunk nyers húst macskánknak.

* A macskaalmot és a cica táljait is rendszeresen fertőtlenítsük.

* Minden nap távolítsuk el a macska ürülékét az alomból.

* Mindig mossunk kezet evés előtt, illetve ha hazaérünk.

* Mossuk meg jól a zöldséget, gyümölcsöket.

* Csak jól átsült és megfőtt húsokat együnk.

 

VESZETTSÉG

 

A veszettség harapás útján terjed és leggyakrabban a róka adja tovább ezt a betegséget. A kutyáknak kötelező beadatni a veszettség elleni oltást, a macskáknak még nem. De, belehet! Vagyis a legkönnyebben úgy tudjuk megóvni kis kedvencünket és ezáltal magunkat is a veszettségtől, ha legalább 2 évente beadatjuk a cicának az oltást. A veszettség halálos kimenetelű betegség, így nem játék!

 

TERHESSÉG ÉS A CICÁK

 

Amint láttuk, a veszettséget egyszerű kivédeni, a toxoplazmózist már csak nagy odafigyeléssel és gondossággal lehet. A toxoplazmózis egyébként nem olyan súlyos betegség, az emberek legalább egy harmada átesik rajta úgy, hogy nem is tud róla. Azonban az anya pocakjában lévő babára nagy veszélyt jelent, mert a magzat szem- és agykárosodását okozhatja e fertőzés. 3 dolgot tehetnek a terhes nők:

 

1. Vérvizsgálattal kideríthető, hogy az adott egyén átesett-e már a toxoplazmózison. Ez értendő a cicára és a várandós kismamára is. Ha ugyanis az anyuka már a terhessége előtt túl van a fertőzésen, akkor immunissá vált a betegségre, így kisbabája sincs veszélyben.

 

2. Legjobb, ha nem tartunk a terhesség ideje alatt cicust. Legalábbis semmiképp se fogadjunk örökbe új macskát a várandósság ideje alatt!

 

3. Ha már van cicánk, akkor pedig tegyük meg a toxoplazmózis kivédése érdekében szükséges óvintézkedéseket (lásd fent) és bízzunk meg valaki mást a macskaalom tisztántartásával.

 

 

Tegyünk cicánk és saját egészségünkért is!


Vissza
Íratkozz fel hírlevelünkre hogy elsőnek értesülj az akciókról.

Egészség tippek

Milyen gyakran, mivel és hogyan fürdessük meg kutyánkat? Erre a kérdéskörre nemigen lehet konkrét válaszokat adni, hiszen ez mind függ az eb szokásaitól, tartásának körülményeitől, a kutya fajtájától, szőrétől és személyiségétől is. Viszont van néhány támpont, ami alapján ki tudjuk tapasztalni, hogy a mi kedvencünkre mire van szüksége.

Részletek

Egy új kis szőrmók befogadása az otthonunkba hatalmas öröm! Ahhoz, hogy az első pillanattól kezdve jól érezze magát kiscicánk, legjobb, ha előre beszerezzük a macskatartáshoz szükséges kellékeket. Vegyük sorra, mi kell a cicusnak!

Részletek

Kosár tartalma

A kosár tartalma üres.