Rágcsálók az otthonunkban

2014-09-29

Rágcsálók az otthonunkban

Azt hihetnénk, hogy a kisrágcsálók (pl. nyulak) gondozása egyszerű feladat, azonban ez koránt sincs így.  Mind tartásukban, mind takarmányozásukban sok dolgot kell szem előtt tartanunk, ahhoz, hogy egészségben tudjuk őket. Azonban megfelelő tájékozottsággal és odafigyeléssel nagyon aranyos és kedves társállatokra lelhetünk bennük.

Mire kell odafigyelni a kisrágcsálók tartásánál? 

Az egyik lényeges dolog, amivel nem árt, ha tisztában vagyunk, hogy milyen hosszú időre lehetnek a társaink. A nyulak 6-13 évig, tengerimalacok 5-7 évig, míg a hörcsögök, patkányok, egerek, deguk, gerbilek (mongol futóegerek) csupán csak 2-3 évig élhetnek. A csincsillák a “csúcstartók”, ők akár 20 évig is eléldegélnek! A kisrágcsálók anatómiai és élettani sajátosságaiból adódóan több dologra is oda kell figyelnünk tartásuknál. A (metsző)fogaik nyitott gyökerűek, emiatt azok folyamatosan nőnek. Éppen ezért biztosítani kell nekik fogkoptatókat, rostban gazdag táplálékot, hogy fogaik szabályosan és egészségesen fejlődjenek. Az emésztésük nagy hatékonyságú, azonban könnyen felborulhat a bélflórájuk egyensúlya. Mivel viszonylag kis testméretűek, energia raktáraik könnyen kimerülnek, ezért 1-2 napos étvágytalanság is nagyon komoly következményekkel járhat! Fontos tehát, hogy ilyen esetekben minél hamarabb vigyük el őket állatorvoshoz!

Tartásuknál érdemes utánajárni, hogy az adott kisállatoknak mekkora méretű, milyen anyagú, milyen rácsozatú ketrec ajánlott. Ez függ attól, hogy alapvetően társas viselkedésű-e az állat (nyúl, tengerimalac, degu, csincsilla, gerbil, egér, patkány), vagy inkább egyedül érdemes őket tartani (hörcsög, nyúl). Mindegyikük esetében fontos, hogy puha, pormentes alom legyen alattuk, amely jó nedvszívó képességű (pl. fenyőfa forgács, kivéve patkányoknak). Hörcsögöknek vastagabban rakjuk az almot, hogy ki tudják élni ásás-szenvedélyüket. A többi kisrágcsáló esetében is fontos, hogy búvóhely legyen számukra elérhető. Közös igényük még ezen kívül, hogy csendes, huzatmentes környezetben legyenek elhelyezve. Csincsillák, gerbilek és deguk számára porfürdőt is biztosítsunk. Kinti ketrec, kifutó esetében mindig gondoskodjunk róla, hogy az szökésmentes legyen, illetve távol tartsa tőlük a többi háziállatot! Terráriumban legfeljebb csak hörcsögöt, vagy egeret tartsunk, mivel szellőzőképessége a többi fajnak nem megfelelő.

Mivel etessük őket? 

A másik, szinte legfontosabb dolog a takarmányozásuk. A növényevőkhöz tartozó nyúl, tengerimalac, csincsilla, degu esetében fontos, hogy kielégítsük a magas rostigényüket, tehát alapvetően szénára, vagy jó minőségű, gyári tápra alapozzuk az etetésüket. Kiegészítésként kaphatnak zöldséget és gyümölcsöt. Fontos: magas víz-és cukortartalmuk miatt ne vigyük túlzásba ezek etetését! Amely zöldségeket és gyümölcsöket egyáltalán ne adjunk kedvencünknek: krumpli, káposzta, karalábé, karfiol, bab, hagyma, citrusfélék. Ezek ugyanis felfúvódást idézhetnek elő, vagy illóolaj tartalmuk miatt irritációt okozhatnak. A mindenevőnek számító patkány, egér, hörcsög, gerbil számára állati eredetű fehérjét is kell biztosítanunk kutyatáp, tojás, túró, sajt, rovarok formájában. Emellett friss ivóvíz mindig legyen előttük, vagy tálkában, vagy golyós önitatóban elhelyezve (rendszeres, alapos takarítás!).

Nem árt tudnunk, hogy sok betegség nem megfelelő tartástechnológiából, vagy takarmányozásból ered, ezért is érdemes azokkal tisztában lenni.

Erre példa bizonyos bőrbetegségek (rosthiány, társas viselkedésű fajt egyedül tartva), de gyakoriak az egyéb oktanú bőr,-szőrbetegségek is, mint a petefészek cysta miatti szőrhullás (főleg tengerimalacnál), szőrtetvesség (tengerimalac), fülrühösség (nyúl), gombás bőrgyulladás (csincsillák), illetve a karmok túlnövése. A túl kemény, szúrós alom miatt könnyen kialakulhat talpfekély, amit nagyon nehéz kezelni, fontos ezért megfelelő almot választani! Gyakoriak még a bőrbeli duzzanatok, melyek lehetnek tályogok illetve daganatok is. Főleg hörcsögökben gyakori az emlőtumor kialakulása. Elég sűrűn előforduló probléma a fogak túlnövése, vagy szabálytalan állása. Ez lehet öröklött tulajdonság, vagy takarmányozásból adódó gond is.

Milyen problémákhoz vezethet a fogkoptatás hiánya? 

Fogkoptatás hiányában nem kopnak vissza a folyamatosan növő fogak, amelyek fogcsipkét képezve kisebesíthetik a pofa nyálkahártyáját, emiatt pedig nem esznek az állatok. Előfordulhat szélsőséges esetben, hogy a fogak az orrjáratba, vagy állcsontba is benőnek, ami miatt felső légúti tüneteket produkálhatnak kedvenceink. Az étvágytalanság miatt, – mely hátterében akár fog probléma, akár takarmányozási hiányosság, vagy fertőző ok áll – nagyon hamar legyengülnek a kisállatok. Mivel kis méretük miatt kevés tartalék tápanyaggal rendelkeznek, nagyon heveny lefolyású lehet egy-egy betegség. Ilyenkor az egyik legfontosabb, hogy kényszertápláljuk őket, miközben kikezeljük az alapproblémát. Az étvágytalanság mellett hasmenést, nyálzást is megfigyelhetünk. A bélmozgások lassulnak, mely miatt a baktériumok túlszaporodhatnak a bélcsatornában. Ezen baktériumok által termelt toxinok pedig úgynevezett enterotoxaemiát okozhatnak, amely az esetek többségében az állat elhullását okozza.

Myxomatosis, a nyulak gyógyíthatatlan betegsége

Nyulak esetében nagyon gyakori és sokszor gyógyíthatatlan betegség az úgynevezett myxomatosis, amit a szúnyogcsípés során kaphatnak el a nyuszik. Ezért mindenképpen fontos egyrészt a szúnyogok elleni védelem a nyulak környezetében, valamint azok védőoltásainak beadatása.

A mxyomatosis legtöbbször komoly felső légúti tüneteket okoz, szövődményként sokszor kialakul tüdőgyulladás is. A füleken, szemek környékén, nemi szervek tájékán tömött csomók, duzzanatok alakulnak ki, mely mellett orrfolyás, könnyezés, szörcsögés is jelentkezik. Ellene a megelőzés a járható út, megbetegedés esetében sokszor nem sikeresek a gyógykezelések. Az ellene ható oltóanyagot már 5-6 hetesen megkaphatják a nyuszik. Mivel többféle vakcina létezik, valamint tavasszal aktuális a védőoltások beadatása, (még a szúnyoginvázió előtt) kérjük, forduljon a Szegeden a Vezér Állatorvosi Központ állatorvosaihoz bizalommal további információért!


Vissza
Íratkozz fel hírlevelünkre hogy elsőnek értesülj az akciókról.

Egészség tippek

Milyen gyakran, mivel és hogyan fürdessük meg kutyánkat? Erre a kérdéskörre nemigen lehet konkrét válaszokat adni, hiszen ez mind függ az eb szokásaitól, tartásának körülményeitől, a kutya fajtájától, szőrétől és személyiségétől is. Viszont van néhány támpont, ami alapján ki tudjuk tapasztalni, hogy a mi kedvencünkre mire van szüksége.

Részletek

Egy új kis szőrmók befogadása az otthonunkba hatalmas öröm! Ahhoz, hogy az első pillanattól kezdve jól érezze magát kiscicánk, legjobb, ha előre beszerezzük a macskatartáshoz szükséges kellékeket. Vegyük sorra, mi kell a cicusnak!

Részletek

Kosár tartalma

A kosár tartalma üres.