Nyuszi, mint családtag

Nyuszi, mint családtag
2016-04-14

 

 

A legnépszerűbb háziállatok a kutya, cica, hal, esetleg hörcsög, azonban az utóbbi években egyre elterjedtebbé vált a görény és a törpenyúl tartása is. Akik netalántán meggondolatlanul élő nyuszival lepték meg csemetéjüket húsvét alkalmából, azok már tudják, hogy elengedhetetlen néhány alapszabály betartása, hogy puha szőrű kis barátunk jól érezze magát.

 

 

 

Tudniillik, mielőtt a nyúl mellett döntünk

 

Milyen állat is a nyuszi? A törpenyúl alapvetően jámbor, ugyanakkor nagyon félénk kis lény. Ennek oka, hogy felmenője, az üregi nyúl zsákmányállat a vadonban, így ösztönösen menekülőre fogja, ha bármi fenyegetést észlel a környezetében.

 

Ha még valakinek nem volt szerencséje nyuszival barátkozni, azt gondolhatja, hogy inkább hasonlít természete egy hörcsögéhez, mint egy macskáéhoz, hisz ő is rágcsáló. Azonban ez tévedés! A nyúl tanítható, okos kis állat. Megtaníthatjuk például neki, hogy a wc-nek kijelölt helyen végezze a dolgát, hogy hallgasson a nevére vagy hogy vigye be a ketrecébe a jól megérdemelt répáját.

 

A nyuszik növényevő állatok. Ez azonban nem azt jelenti, hogy bármit megehetnek! A káposzta például akár az utolsó vacsora is lehet számukra. Ha megfelelően gondoskodunk róluk, akkor viszont 8-10 évig is mosolyt csalhatnak arcunkra.

 

 

Mit tegyünk a nyuszi érkezése előtt?

 

Ha nyulat fogadunk otthonunkba, nagyon fontos a megfelelő környezet kialakítása számukra, melyről már az érkezésük előtt gondoskodnunk kell.

 

1. lépés: Megfelelő méretű ketrec.

A legjobb, ha legalább 1 méter hosszúságú ketrecet szerzünk be számára, mert ebben lesz elég mozgástér és hely a kiegészítőknek is.

 

2. lépés: Ketrec berendezése.

A nyuszi otthonába mindenképp tegyünk be egy kis búvóhelyet, egy etetőt a szénának, egy itatót a víznek, egy nyuszi wc-t, illetve a bele való almot (fapellet, forgács) ha szobatisztaságra szeretnénk nevelni kis barátunkat és esetleg valami nyusziknak való játékot.

 

3. lépés: Élelem

A nyúl ketrecében mindig legyen friss széna és víz. Emellett naponta többször adjunk neki magvakat, friss zöldséget és gyümölcsöt. Utóbbiak közül azonban csak a nyuszi számára emészthetőket!

 

4. lépés: Óvintézkedések

Mielőtt megérkezik újdonsült kis lakónk, gondoskodjunk az ő és berendezéseink biztonságáról is! Rágcsáló lévén ugyanis szeret belekóstolni például a vezetékekbe. Ezért nagyon fontos, hogy rejtsünk el minden kábelt és hosszabbítót, valamint a nyuszi számára elérhető szobanövényeket is, mivel ezek mérgezőek is lehetnek számára.

 

Igaz, hogy az első hetekben sok türelemre lesz szükségünk, de megéri a fáradozásokat, mert egy hosszú évekre szóló barátságot tudhatunk majd a magunkénak. A nyuszik ragaszkodó, szerető kis állatkák és szívesen veszik a sok simogatást is.


Vissza
Íratkozz fel hírlevelünkre hogy elsőnek értesülj az akciókról.

Egészség tippek

Milyen gyakran, mivel és hogyan fürdessük meg kutyánkat? Erre a kérdéskörre nemigen lehet konkrét válaszokat adni, hiszen ez mind függ az eb szokásaitól, tartásának körülményeitől, a kutya fajtájától, szőrétől és személyiségétől is. Viszont van néhány támpont, ami alapján ki tudjuk tapasztalni, hogy a mi kedvencünkre mire van szüksége.

Részletek

Egy új kis szőrmók befogadása az otthonunkba hatalmas öröm! Ahhoz, hogy az első pillanattól kezdve jól érezze magát kiscicánk, legjobb, ha előre beszerezzük a macskatartáshoz szükséges kellékeket. Vegyük sorra, mi kell a cicusnak!

Részletek

Kosár tartalma

A kosár tartalma üres.