Kutyaovi

2014-12-01

 A kutyaovi arra a legmegfelelőbb hely, hogy kutyusunk megtanulja, hogyan kommunikáljon gazdájával és fajtársaival. A kölyök ilyenkor sajátítja el az alapvető viselkedésformákat, interakciókat más kutyákkal, az alapvető szabályok betartásának fontosságát, a közösség szabályaihoz való alkalmazkodást, a rangsorbeli helyét, és megismerkedik a környezeti ingerekkel.

Az óvodai foglalkozások során tapasztalt kutyakiképzők irányításával és koordinációjával folyik a kölykök játékos okítása. A kutyaovi gazdiknak és kutyájának is egyaránt sok sikerélményt és örömet okoz. A foglalkozásokon bármilyen testmérettel rendelkező, bármilyen fajtájú kutya részt vehet 3 hónapos kortól.

A lakásban tartott kutyák gazdáinak fontos feladata a szobatisztaságra nevelés. Meg kell értetnünk a kölyökkel, hogy a dolgát a lakáson kívül séta közben az utcán, vagy az udvaron végezze el. A kiskutyák még nem képesek hosszú ideig, több órán át visszatartani vizeletüket, székletüket, ezért a gazdinak érdemes a lakáson belül helyhez szoktató textíliákat, kutyapelenkákat elhelyezni, ahová a kölyök a séták közötti időszakban üríthet.

A szobatisztaság tanítását kutyánknak az etetéseket követő negyed órán belüli sétáltatással kezdhetjük, mert ekkor a legnagyobb a valószínűsége az ürítésnek. Ha kutyánk a séta során végzi el dolgát, minden esetben jutalmazzuk meg, így egy idő után állatunk megszokja, hogy a sétáltatások során kell elintéznie szükségleteit.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az óvodai foglakozásokon résztvevő kutyusok a kutyaiskolában eredményesen teljesítenek, könnyebben kommunikálnak gazdájukkal és könnyebben létesítenek kapcsolatot a közösség többi tagjával.

A környezeti ingerekhez szoktatást otthon is gyakorolhatjuk. Ezek az ingerek lehetnek hangok, zajok, szagok, tárgyak, közlekedési eszközök. Sok lakásban tartott kutya esetén nagy gondot okoz a háztartási gépektől való félelem vagy agressziós viselkedés ezek irányában. Ha meg szeretnénk tanítatni ebünket, hogy ne féljen a porszívó hangjától, a fokozatosság elve alapján ismertessük meg vele a pórszívót. Először ne kapcsoljuk be, csak mutassuk meg neki a gépet, hagy szaglássza körbe és nézze meg.

Ha érdeklődést mutat kutyánk és semmi jele félelemnek, akkor dicsérjünk rá erre a viselkedésre. Ezután a legalacsonyabb fokozaton 1-2 másodpercig működtessük a porszívót, ez a legkisebb inger, amit még kutyánk elbír, ekkor ismét jutalmazzuk őt meg. Az 1-2 másodperces pórszívózást naponta többször ismételjük meg, és közben jutalmazzunk, amíg azt nem látjuk kutyánk teljesen nyugodtan, kiegyensúlyozottan tűri ezt a hangot. Ezután a porszívó működtetésének idejét növelhetjük 5-10 másodpercre, csak akkora lépésekkel növeljük a hangadást, amit kutyánk még éppen elvisel félelem nélkül. Közben mindig jutalmazzuk azt, ha kutyánk nyugodt, félelmi reakciót nem mutat.

Az időt folyamatosan növelve eljutunk odáig, hogy kutyánk közömbössé válik ezen hanginger hallatán, és az egész lakást nyugodtan fel tudjuk porszívózni. Az idő növelése mellett figyeljünk arra is, hogy ha erősségi fokozatot váltunk azt is a legrövidebb időléptékkel kezdjük és fokozatosan növeljük a porszívó működtetésének idejét. Ugyan ez a helyzet áll fenn abban az esetben, ha kertben tartott kutyánkat szeretnék megtanítani arra, hogy ő nyugodtan tűrje, míg mi a kertben füvet nyírunk a fűnyíróval. Hasonló módszerrel taníthatjuk kutyánknak azt, hogy nem kell félni a habverő, robotgép hangjától. Jutalmazhatjuk kutyánkat jutalomfalatokkal, a kedvenc játékával való játszással, vagy simogatással és szóbeli dicséretekkel.


Vissza
Akciós termékek
Joy2run-300ml
Joy2run 300ml

Vitamed Joy2Run ízület- és porcerősítő oldat – Az Vitamed Joy2Run szirup gyógyhatású, oldott formában készült, új típusú, ízületvédő készítmény. A porc és az inak egészségére ható tradicionális anyagok (glukozamin szulfát, kondroitin szulfát, MSM) ideális kombinációja hatékony hialuronsavval és kollagénnel került kiegészítésre.

4 599 Ft 5 599 Ft Részletek
Gastroferm-Pet-por-kutya-es-macska-
Gastroferm Pet por kutya és macska

Kiszerelés: 100g

1 199 Ft 1 319 Ft Részletek
VetGuard-30ml
VetGuard 30ml

VetGuard Immunerősítő – Immunerősítő készítmény az immunrendszer és az anyagcsere támogatására kutyák, macskák, galamb, kisemlősök és díszmadarak részére

6 599 Ft 7 599 Ft Részletek
További aciós termékek
Íratkozz fel hírlevelünkre hogy elsőnek értesülj az akciókról.
Egészség tippek

Milyen gyakran, mivel és hogyan fürdessük meg kutyánkat? Erre a kérdéskörre nemigen lehet konkrét válaszokat adni, hiszen ez mind függ az eb szokásaitól, tartásának körülményeitől, a kutya fajtájától, szőrétől és személyiségétől is. Viszont van néhány támpont, ami alapján ki tudjuk tapasztalni, hogy a mi kedvencünkre mire van szüksége.

Részletek

Egy új kis szőrmók befogadása az otthonunkba hatalmas öröm! Ahhoz, hogy az első pillanattól kezdve jól érezze magát kiscicánk, legjobb, ha előre beszerezzük a macskatartáshoz szükséges kellékeket. Vegyük sorra, mi kell a cicusnak!

Részletek

Kosár tartalma

A kosár tartalma üres.