Kutyanevelés alapszabályai

2016-05-11

 

 

Motiváció, motiváció, motiváció! A kutyák alapvetően meg szeretnének felelni a gazdi elvárásainak, így nagyon is jól taníthatók, nevelhetők, csak meg kell találni a megfelelő motivációt a kutyuska számára. Persze vannak engedelmesebb és makacsabb kutyafajták is, így nem mindig könnyű feladat egy-egy dologra megtanítani őket.

 

AZ ALAPSZABÁLYOK

 

1. Parancsszó

Minden egyes feladathoz külön parancsszót társítsunk, így tudni fogja kutyánk, hogy mikor mit kell csinálnia. Például ha azt szeretnénk, hogy jöjjön oda hozzánk, akkor legyen a parancsszó a „Gyere ide!”. A lényeg, hogy mindig ugyanazt a kifejezést használjuk az adott feladatnál.

 

2. Motiváció

A tanítás során ez a legfontosabb! A legjobban úgy motiválhatjuk kis kedvencünket (és nagy kedvencünket is :)), hogyha a feladat elvégzése után azonnal jól megdicsérjük, megsimogatjuk és meg is jutalmazzuk valami finomsággal. Számos fajta jutalomfalat kapható a boltokban. Jó, ha a jutalomfalat kicsi, így gyorsan elfogyasztja a kutyus és már mehet is tovább játszani, és természetesen a fogára való falat legyen.

 

3. Büntetés

Na, ezt ha lehet, ne alkalmazzuk! Először is nagyon türelmesnek kell lennünk és hagyni kell időt a kutyának, hogy megtanulja az új parancsokat. Ha nem csinálja vagy nem azonnal, ne büntessük meg, mert össze fogja kapcsolni a büntetést és a parancsot, így pedig biztos nem akarja majd megcsinálni. Persze, rá lehet szólni, de ha például a „Gyere ide!” parancsra elindul a másik irányba, majd a figyelmeztetésünk hatására csak visszafordul és odajön, akkor semmiképp se szidjuk össze, hanem jutalmazzuk meg, mert elvégezte a feladatot!

 

A kutyák tanításához sok idő és türelem szükséges, de megtérül a befektetés, mert ha végre engedelmessé válik kutyusunk, utána sokkal könnyebben mehetünk vele bárhova, felhőtlen lesz a program számunkra is és kis barátunk számára is.


Vissza
Íratkozz fel hírlevelünkre hogy elsőnek értesülj az akciókról.

Egészség tippek

Milyen gyakran, mivel és hogyan fürdessük meg kutyánkat? Erre a kérdéskörre nemigen lehet konkrét válaszokat adni, hiszen ez mind függ az eb szokásaitól, tartásának körülményeitől, a kutya fajtájától, szőrétől és személyiségétől is. Viszont van néhány támpont, ami alapján ki tudjuk tapasztalni, hogy a mi kedvencünkre mire van szüksége.

Részletek

Egy új kis szőrmók befogadása az otthonunkba hatalmas öröm! Ahhoz, hogy az első pillanattól kezdve jól érezze magát kiscicánk, legjobb, ha előre beszerezzük a macskatartáshoz szükséges kellékeket. Vegyük sorra, mi kell a cicusnak!

Részletek

Kosár tartalma

A kosár tartalma üres.