Kutyák és macskák ivartalanítása

2015-03-09

 A nőstény kutyák és macskák ivarzási ciklusa hormon- készítményekkel jól befolyásolható, szabályozható, de nem ajánlott ezek hosszú távú alkalmazása mellékhatásaik miatt. Amennyiben nem kívánt párzás történt és nem szeretné, hogy a kiskutyák, kiscicák megszülessenek, keressen fel minket, tájékoztatni fogjuk a lehetséges módszerekről és azok veszélyeiről.

Macskák

Biztosan látott már kóbor kölyökmacskát ételért és szeretetért könyörögni, rossz kondíciójú, legyengült anyamacskát…
A macskák szaporulatszabályozása mára az egyik fő állatvédelmi problémává vált. A nem ivartalanított felnőtt nőstény macskák -hacsak nem lakásban tartottak – az utódnemzés, kihordás és nevelés állandó körforgásának valamelyik szakaszában vannak. A nem ivartalanított kandúrok az év nagy részében udvarolni járnak, verekednek, territóriumuk határait védik és erős szagú vizeletükkel jelölik meg. A csavargás és csatározás természetesen a fertőző betegségek terjesztésére is remek lehetőség. Egy-egy hevesebb udvarlási időszak után a rendelő gyakori látogatóivá válnak a csonttá-bőrré soványodott, tályogtól legyengült, megfáradt kandúrok. Ezek lehetséges elkerülése emberi, állattartói felelősségünk.
Amennyiben nőstény macskáját nem kívánja tenyészteni, szaporítani, akkor ajánlott ezen állatok ivartalanítása. Erre a legjobb időpont az első ivarzás utáni időszak (a macskák az ivarérettséget a 8.-9. hónap körül érik el). Kandúrok esetében szintén tanácsos megvárni az ivarérettséget.

Kutyák

Amennyiben eldöntötte, hogy biztosan nem szeretne kiskutyákat a szuka kutyájától vagy szuka kutyáját kivonná a tenyésztésből, akkor az ivartalanításra a legalkalmasabb időpont a már ivarérett szuka várható tüzelése előtti 1-2, vagy a tüzelés utáni 3-4 hónap.
Az ivarérettséget egyes szerzők szerint ajánlatos megvárni (az első tüzelés a 8.-10. hónapban várható), mert a túl korán elvégzett ivartalanítás később problémákhoz vezethet, úgy mint vizelet visszatartási problémák, bőrelváltozások, szőrhullás, a csontos váz nem megfelelő fejlődése. Az újabb kutatások szerint az első tüzelés előtt elvégzett ivartalanítás bizonyítottan csökkenti az emlődaganatok kockázatát is.
A műtét elvégezhető idősebb korban is, sőt 6-8 éves kor fölött a különböző ivarszervi megbetegedések megelőzése céljából ajánlatos a nőstény kutyák ivartalanítása. Nem ajánlott a műtét elvégzése közvetlenül a tüzelés előtt ill. a tüzelés alatt, ilyenkor a petefészkek és a méhfal fokozott vérbősége miatt nagyobb a komplikációk esélye.
Kan kutyák ivartalanítását – az ivari működés végleges megszüntetésén kívül – különböző állategészségügyi okokból szoktuk elvégezni (rejtett here, prosztata problémák, daganatok stb.)


Vissza
Íratkozz fel hírlevelünkre hogy elsőnek értesülj az akciókról.

Egészség tippek

Milyen gyakran, mivel és hogyan fürdessük meg kutyánkat? Erre a kérdéskörre nemigen lehet konkrét válaszokat adni, hiszen ez mind függ az eb szokásaitól, tartásának körülményeitől, a kutya fajtájától, szőrétől és személyiségétől is. Viszont van néhány támpont, ami alapján ki tudjuk tapasztalni, hogy a mi kedvencünkre mire van szüksége.

Részletek

Egy új kis szőrmók befogadása az otthonunkba hatalmas öröm! Ahhoz, hogy az első pillanattól kezdve jól érezze magát kiscicánk, legjobb, ha előre beszerezzük a macskatartáshoz szükséges kellékeket. Vegyük sorra, mi kell a cicusnak!

Részletek

Kosár tartalma

A kosár tartalma üres.