Kutyák és macskák ivartalanítása

2015-03-09

 A nőstény kutyák és macskák ivarzási ciklusa hormon- készítményekkel jól befolyásolható, szabályozható, de nem ajánlott ezek hosszú távú alkalmazása mellékhatásaik miatt. Amennyiben nem kívánt párzás történt és nem szeretné, hogy a kiskutyák, kiscicák megszülessenek, keressen fel minket, tájékoztatni fogjuk a lehetséges módszerekről és azok veszélyeiről.

Macskák

Biztosan látott már kóbor kölyökmacskát ételért és szeretetért könyörögni, rossz kondíciójú, legyengült anyamacskát…
A macskák szaporulatszabályozása mára az egyik fő állatvédelmi problémává vált. A nem ivartalanított felnőtt nőstény macskák -hacsak nem lakásban tartottak – az utódnemzés, kihordás és nevelés állandó körforgásának valamelyik szakaszában vannak. A nem ivartalanított kandúrok az év nagy részében udvarolni járnak, verekednek, territóriumuk határait védik és erős szagú vizeletükkel jelölik meg. A csavargás és csatározás természetesen a fertőző betegségek terjesztésére is remek lehetőség. Egy-egy hevesebb udvarlási időszak után a rendelő gyakori látogatóivá válnak a csonttá-bőrré soványodott, tályogtól legyengült, megfáradt kandúrok. Ezek lehetséges elkerülése emberi, állattartói felelősségünk.
Amennyiben nőstény macskáját nem kívánja tenyészteni, szaporítani, akkor ajánlott ezen állatok ivartalanítása. Erre a legjobb időpont az első ivarzás utáni időszak (a macskák az ivarérettséget a 8.-9. hónap körül érik el). Kandúrok esetében szintén tanácsos megvárni az ivarérettséget.

Kutyák

Amennyiben eldöntötte, hogy biztosan nem szeretne kiskutyákat a szuka kutyájától vagy szuka kutyáját kivonná a tenyésztésből, akkor az ivartalanításra a legalkalmasabb időpont a már ivarérett szuka várható tüzelése előtti 1-2, vagy a tüzelés utáni 3-4 hónap.
Az ivarérettséget egyes szerzők szerint ajánlatos megvárni (az első tüzelés a 8.-10. hónapban várható), mert a túl korán elvégzett ivartalanítás később problémákhoz vezethet, úgy mint vizelet visszatartási problémák, bőrelváltozások, szőrhullás, a csontos váz nem megfelelő fejlődése. Az újabb kutatások szerint az első tüzelés előtt elvégzett ivartalanítás bizonyítottan csökkenti az emlődaganatok kockázatát is.
A műtét elvégezhető idősebb korban is, sőt 6-8 éves kor fölött a különböző ivarszervi megbetegedések megelőzése céljából ajánlatos a nőstény kutyák ivartalanítása. Nem ajánlott a műtét elvégzése közvetlenül a tüzelés előtt ill. a tüzelés alatt, ilyenkor a petefészkek és a méhfal fokozott vérbősége miatt nagyobb a komplikációk esélye.
Kan kutyák ivartalanítását – az ivari működés végleges megszüntetésén kívül – különböző állategészségügyi okokból szoktuk elvégezni (rejtett here, prosztata problémák, daganatok stb.)


Vissza
Akciós termékek
Joy2run-300ml
Joy2run 300ml

Vitamed Joy2Run ízület- és porcerősítő oldat – Az Vitamed Joy2Run szirup gyógyhatású, oldott formában készült, új típusú, ízületvédő készítmény. A porc és az inak egészségére ható tradicionális anyagok (glukozamin szulfát, kondroitin szulfát, MSM) ideális kombinációja hatékony hialuronsavval és kollagénnel került kiegészítésre.

4 599 Ft 5 599 Ft Részletek
Gastroferm-Pet-por-kutya-es-macska-
Gastroferm Pet por kutya és macska

Kiszerelés: 100g

1 199 Ft 1 319 Ft Részletek
VetGuard-30ml
VetGuard 30ml

VetGuard Immunerősítő – Immunerősítő készítmény az immunrendszer és az anyagcsere támogatására kutyák, macskák, galamb, kisemlősök és díszmadarak részére

6 599 Ft 7 599 Ft Részletek
További aciós termékek
Íratkozz fel hírlevelünkre hogy elsőnek értesülj az akciókról.
Egészség tippek

Milyen gyakran, mivel és hogyan fürdessük meg kutyánkat? Erre a kérdéskörre nemigen lehet konkrét válaszokat adni, hiszen ez mind függ az eb szokásaitól, tartásának körülményeitől, a kutya fajtájától, szőrétől és személyiségétől is. Viszont van néhány támpont, ami alapján ki tudjuk tapasztalni, hogy a mi kedvencünkre mire van szüksége.

Részletek

Egy új kis szőrmók befogadása az otthonunkba hatalmas öröm! Ahhoz, hogy az első pillanattól kezdve jól érezze magát kiscicánk, legjobb, ha előre beszerezzük a macskatartáshoz szükséges kellékeket. Vegyük sorra, mi kell a cicusnak!

Részletek

Kosár tartalma

A kosár tartalma üres.