Itt a kullancs-szezon – veszélyben kedvencünk

Itt a kullancs-szezon – veszélyben kedvencünk
2016-04-06

 

Eljött végre a napsütés és a szabadtéri programok ideje, de ezzel együtt megjelentek a kullancsok is! A nagyra nőtt fűben, bokrokban és lombos fákon előszeretettel megbúvó élősködők észrevétlenül vetik rá magukat áldozataikra. A kullancsoktól azonban nem csak azért kell tartanunk, mert ijesztő, ahogy ránk vagy háziállatainkra kapaszkodnak, de súlyos betegségeket is terjeszthetnek.

 

 

 
Két legveszélyesebb betegség

 

A kullancsok úgy adják át a betegségeket, hogy miközben a gazdatest vérét szívják, a kórságot tartalmazó nyáluk bejut az áldozatuk szervezetébe, így megfertőzi azt. Nem minden kullancs terjeszt azonban betegséget, csak azok, melyek maguk is fertőzöttek már.

A kullancsok által terjesztett betegségek közül ismerkedjünk meg kettővel, melyek a legveszedelmesebbek közé tartoznak:

 

1. Lyme-kór

 

A Lyme-kór mind az emberekre, mind pedig az állatokra nézve fenyegetést jelent. A legtöbb emlős és még a madarak is elkaphatják a betegséget. Ez az alattomos kórság változatos tüneteket mutat. Az ember esetében például a testen vándorló bőrpír jelezheti a baj. A kutyák esetében láz, étvágytalanság, bágyadtság, gyengeség, ízületgyulladás és nyirokcsomó-megnagyobbodás fordulhat elő.

 

2. Babesiosis

 

A Babesiosis szintén nagyon gyakori a kullancsok által terjesztett betegségek közül. Ez a fertőzés azonban leginkább a kutyákra veszélyes. Néhány napos lappangási idő után magas láz, étvágytalanság, bágyadtság, gyengeség, kedvetlenség utalhat a kórra, majd előfordulhat sárgaság vagy véres vizelet is.

 

Mindkét betegség esetében nagyon fontos, hogy amint bármelyik tünetet is észleljük, azonnal vigyünk kedvencünket az állatorvoshoz, máskülönben súlyos szövődmények alakulhat ki vagy akár az állat halálához is vezethet a késlekedés!

 

 Cél a megelőzés

 

A „kullancs-szezon” tavasszal és ősszel tombol, de nyáron is figyelnünk kell! Ebben az időszakban kullancs elleni szerekkel tudjuk kivédeni a támadásukat, illetve megelőzni az általuk terjesztett betegségeket. Nézzük a választékot:

 

- Nyakörv: a kullancs és más élősködők ellen is védelmet nyújtó nyakörvek hatása akár 7-8 hónapig tarthat.

- Cseppek (spot-on): egyszerű megoldás a kullancsokkal szemben. A szert az állat nyakára kell csepegtetni, mely egy-két óra alatt felszívódik és kedvencünk véráramába jut. Így már egy élősködőnek sem lesz kedve kisbarátunk vérét szívni. Hatása legalább 4-5 hétig tart, de az állat szokásától és környezetéről függően hónapokig is megvédheti házi kedvencünket.

 

- Sprayk: ezzel az eszközzel tulajdonképpen csak be kell fújnunk az állatot. A sprayk körülbelül 4-6 hetes védelmet nyújt.

 

- Védőoltás: létezik védőoltás is az élősködők ellen, melyről állatorvosunk tud bővebb tájékoztatást adni.

 

Kullancs támadás kezelése

 

A legkörültekintőbb gazdinál is előfordulhat, hogy minden igyekezete ellenére kullancs támadás éri kedvencét. Mit kell tennünk, ha kullancsot találunk kis állatunkban?

 

Mindenekelőtt nagyon fontos, hogy minden kinti séta, játék és kirándulás után vizsgáljuk át magunkat és háziállatunkat is!

 

Ha kullancsra akadunk, akkor azonnal el kell távolítani, ugyanis a fertőzést csak néhány óra elteltével jut át a megtámadott szervezetébe! Ehhez segítségünkre lehet az úgynevezett kullancs kiszedő kanál. Miután megszabadultunk az élősködőtől, fertőtlenítsük is le a helyét!

 

Védekezzünk a többi élősködő ellen is!

Olvasd el erről szóló cikkünket is!


Vissza
Íratkozz fel hírlevelünkre hogy elsőnek értesülj az akciókról.

Egészség tippek

Milyen gyakran, mivel és hogyan fürdessük meg kutyánkat? Erre a kérdéskörre nemigen lehet konkrét válaszokat adni, hiszen ez mind függ az eb szokásaitól, tartásának körülményeitől, a kutya fajtájától, szőrétől és személyiségétől is. Viszont van néhány támpont, ami alapján ki tudjuk tapasztalni, hogy a mi kedvencünkre mire van szüksége.

Részletek

Egy új kis szőrmók befogadása az otthonunkba hatalmas öröm! Ahhoz, hogy az első pillanattól kezdve jól érezze magát kiscicánk, legjobb, ha előre beszerezzük a macskatartáshoz szükséges kellékeket. Vegyük sorra, mi kell a cicusnak!

Részletek

Kosár tartalma

A kosár tartalma üres.