Fáj a kutyám füle!

2014-12-08

 Fájlalja a kutyám a fülét!!

Sok kutyatartó nincs tisztában azzal, hogy kutyája fülét is rendszeresen ápolni kell. Az elhanyagolt fül sok kellemetlenséget okozhat a kutyának és gazdájának egyaránt.  Normál esetben a kutya fülében minimális fülzsír található. A fülkagyló rózsaszín színű, nyomásra nem reagál, nem fájdalmas és szagtalan. Ettől függetlenül a kutya fülét havonta egyszer érdemes, erre a célra gyártott tisztító folyadékkal és egy vattapamacs segítségével kitakarítani.  Így eltávolítható a felgyülemlett fülzsír és por, amit a kutya a séták és játék során összegyűjt.

Mi okozhat fülgyulladást és mi a teendő?

Egyes kutyafajtáknál gyakrabban fordul elő fülgyulladás:

-         Hosszú lógó fül. ( Spániel, Beagle, Basset hound,  stb)

-         Sok fülszőrrel rendelkező egyedeknél.  ( Yorki, Westi, Bichonok, Uszkárok, Puli stb.)

További okok:

-         Fokozott váladéktermelés.

-         Bűzmirigy okozta fülgyulladás.

-         Fürdetés során, a fülkagylóba került víz.

-         Atkák, allergiás folyamatok

A fülgyulladását idegen test is okozhatja. (toklász) Ezért érdemes kutyánk fülét rendszeresen a séták után átvizsgálni, ill. kerülni az olyan helyeket ahol toklász veszély fenyeget.

Kedvencünk elég egyértelműen jelzi, ha a fülével valami nincs rendben. Gyakori fejrázás, fültő vakarása, a fej ferdén tartása. Ilyen esetekben a fül kellemetlen szagúvá válik, a fültő, nyomásra érzékeny lesz, a fülkagyló színe is megváltozik. Élénkpiros, barna váladékkal.  A gyulladt fül további kórokozóknak teremt megfelelő környezetet (gombák, baktériumok) Amik csak súlyosbítják a helyzetet. Extrém esetben a kutya fülkagylója megvastagszik, hallójárata összeszűkül. Ilyenkorállatorvos segítségét kell kérni.   HA a gyulladás beljebb halad a közép és a belső fülbe, akkor a belső fülben található egyensúlyozó szerv is károsodhat. Aminek következtében a kutya folyton ferdén tartja a fejét, elesik. A gyulladás típusától és mértékétől függően, a kezelés pár naptól, akár pár hónapig is eltarthat.

Legjobb a megelőzés!

Mindig vizsgáljuk, vizsgáltassuk át kedvencünk fülét, ha a kozmetikában, ill. az állatorvosnál járunk!  Ez egyaránt érvényes a macska tulajdonosokra is.  Sok cica fülgyulladását atkák okozzák, melyiket a gazdi első körben észre sem vesz. Ha fülszőrrel rendelkező kutyánk van, akkor azt a kozmetikában szakszerűn eltávolítják. Ez semmiféle fájdalmat nem okoz a kutyának, de elengedhetetlen ahhoz, hogy a fül szellőzni tudjon, és a baktériumok és idegen testek nehezebben jussanak be kedvencünk fülébe.  A fülszőr szedés akár otthon is elvégezhető, ha a gazdi elég motivációt érez magában. Kozmetikánkban készséggel megmutatjuk, hogyan tudják ezt az egyszerű, mégis fontos műveletet, szakszerűen, fájdalomokozás nélkül elvégezni, és tanácsot kaphatnak arra is miként kell a kutya fülét tartani, ill. betamponálni fürdetés alatt, hogy a víz ne jusson a fülkagylóba.  Ügyeljünk kutyánk fülének tisztántartására és igyekezzünk megelőzni a bajt, ami komoly egészségügyi problémához is vezethet.


Vissza
Akciós termékek
Joy2run-300ml
Joy2run 300ml

Vitamed Joy2Run ízület- és porcerősítő oldat – Az Vitamed Joy2Run szirup gyógyhatású, oldott formában készült, új típusú, ízületvédő készítmény. A porc és az inak egészségére ható tradicionális anyagok (glukozamin szulfát, kondroitin szulfát, MSM) ideális kombinációja hatékony hialuronsavval és kollagénnel került kiegészítésre.

4 599 Ft 5 599 Ft Részletek
Gastroferm-Pet-por-kutya-es-macska-
Gastroferm Pet por kutya és macska

Kiszerelés: 100g

1 199 Ft 1 319 Ft Részletek
VetGuard-30ml
VetGuard 30ml

VetGuard Immunerősítő – Immunerősítő készítmény az immunrendszer és az anyagcsere támogatására kutyák, macskák, galamb, kisemlősök és díszmadarak részére

6 599 Ft 7 599 Ft Részletek
További aciós termékek
Íratkozz fel hírlevelünkre hogy elsőnek értesülj az akciókról.
Egészség tippek

Milyen gyakran, mivel és hogyan fürdessük meg kutyánkat? Erre a kérdéskörre nemigen lehet konkrét válaszokat adni, hiszen ez mind függ az eb szokásaitól, tartásának körülményeitől, a kutya fajtájától, szőrétől és személyiségétől is. Viszont van néhány támpont, ami alapján ki tudjuk tapasztalni, hogy a mi kedvencünkre mire van szüksége.

Részletek

Egy új kis szőrmók befogadása az otthonunkba hatalmas öröm! Ahhoz, hogy az első pillanattól kezdve jól érezze magát kiscicánk, legjobb, ha előre beszerezzük a macskatartáshoz szükséges kellékeket. Vegyük sorra, mi kell a cicusnak!

Részletek

Kosár tartalma

A kosár tartalma üres.