Ehet-e füvet kedvencünk?

Ehet-e füvet kedvencünk?
2016-03-30

 

Fűimádó húsevők

 

Minden macska- és kutyatartó tapasztalhatta már, hogy kedvence előszeretettel rágcsálja a füvet és hasonló zöld növényeket. Miért alakul ki vajon e különös szokás? Okozhat problémát kis barátainknak a legelés? Vegyük hát sorra, mit lehet és mit kell tudnunk e két húsevő fűimádatáról.

 

 

 

 

Kérdéses ok

 

Hogy miért is eszik előszeretettel a kutyák és a cicák a füvet, arra több féle teória is létezik, de a szakértők sem tudják pontosan és biztosan megválaszolni a kérdést. Nézzük meg azért, milyen elképzelések láttak napvilágot a kutya/macska legelés okáról:

 

* A fűevés oka lehet egy ősöktől átvett egyszerű szokás. Kutatók szerint a kutya és a macska vadonélő ősei szőröstül-bőröstül felfalták a zsákmányukat, így ha épp növényevő szerepelt az étlapon, akkor a préda gyomrában lévő zöldféléket is megették. Ebből az étkezési szokásból maradhatott meg kedvenceink növények utáni vágyóda.

 

* A szakértők azt is megfigyelték, hogy mind az ebek, mind pedig a macskák sokszor akkot kezdik el majszolni a gyepet, ha nem jó a gyomruk. A fű megnyugtathatja állatkánk hasát, de akár hányást is előidézhet, mely végső soron ugyancsak megoldhatja a gyomor problémát.

 

* Az állatorvosok arra is gondolnak ugyanakkor, hogy így igyekeznek az állatok hozzájutni a húsban meg nem található, fontos ásványi és más anyagokhoz.

 

* Lehet, hogy egész egyszerűen csak szeretik az ízét a fűnek?

 

LEhet vagy nem lehet?

 

Bár a kutyák és cicák legelésének okáról viták folynak, abban mégis egyetértenek a szakemberek, hogy pár szál zöldtől még nem fog fűbe harapni kedvencünk. Nem kell hát letiltanunk állatkáinkat a fű rágcsálásáról, viszont azért figyeljünk, nehogy mérgező vagy esetleg rovarölő szerrel lepermetezett növényeket fogyasszanak!

 

Jóból is megárt a sok

 

Ha azt tapasztaljuk, hogy kedvencük a megszokottnál nagyobb mennyiségben kezd füvet legelni és emiatt hányni, akkor viszont kezdjünk el gyanakodni! Ugyanis ha egy-két napon belül nem javul a helyzet, akkor lehetséges, hogy valamilyen betegség áll a háttérben, melyhez már orvosi segítség kell.

 

Modern megoldások

 

Manapság egyre többen tartunk háziállatot lakásban, így a természettel kevesebbet találkozó cicák és kutyák számára is megtalálhatjuk a megoldást legelési ingerük kielégítésére. Ez leginkább a macskákat érinti, hiszen a kutyusokat naponta többször is levisszük egészségügyi sétára, mely közben kedvükre csipegethetik a fűszálakat.

 

Hogyan kedvezhetünk macskánknak?

 

Egyrészt nevelhetünk mi magunk is füvet, gabonaféléket a lakásban, hogy a cicus lelegelhesse. Ma már vehetünk direkt erre a célra előkészített cica füvet, melyet csak locsolgatnunk kell és elég gyorsan ki is hajt az ínyencség.

 

Másrészt pedig, kapható olyan jutalomfalat, melyben minden ásványi és egyéb anyag megtalálható, ami a fűben is. Ezek a tabletták igen nagy népszerűségnek örvendenek a cicák körében.

A fűrágcsálás közben, ne feledkezzen meg az élősködőkről sem!

 

Olvassa el, hogyan védheti meg kedvencét a kullancsok és bolhák támadásától!


Vissza
Íratkozz fel hírlevelünkre hogy elsőnek értesülj az akciókról.

Egészség tippek

Milyen gyakran, mivel és hogyan fürdessük meg kutyánkat? Erre a kérdéskörre nemigen lehet konkrét válaszokat adni, hiszen ez mind függ az eb szokásaitól, tartásának körülményeitől, a kutya fajtájától, szőrétől és személyiségétől is. Viszont van néhány támpont, ami alapján ki tudjuk tapasztalni, hogy a mi kedvencünkre mire van szüksége.

Részletek

Egy új kis szőrmók befogadása az otthonunkba hatalmas öröm! Ahhoz, hogy az első pillanattól kezdve jól érezze magát kiscicánk, legjobb, ha előre beszerezzük a macskatartáshoz szükséges kellékeket. Vegyük sorra, mi kell a cicusnak!

Részletek

Kosár tartalma

A kosár tartalma üres.