Állati fogkő: veszélyesebb, mint hinnéd!

Állati fogkő: veszélyesebb, mint hinnéd!
2016-03-22

 

Elsőre viccesnek tarthatjuk, hogy valaki meg szokta mosni a kutyája vagy cicája fogait. Ki hallott már ilyet, igaz? Nem nagyon találkozunk ezzel, mert ez sajnos nem olyan nagy divat az állattartók körében, hiába jó gazdi az ember. Viszont mikor megtudjuk, miért is fontos kedvencük szájhigiéniájára odafigyelnünk, máris másképp kezdünk a kutya fogkefére gondolni.

 

 

 

Mi történhet, ha nem figyelünk kis barátunk fogaira?

 

A száj- és fogápolás elhanyagolása nyomán, a szájban lévő baktériumok elszaporodnak, melyek miatt szépen lassan megjelennek és alattomosan megnövekednek kutyusunk és cicusunk fogain a fogkövek.

 

A fogkő tulajdonképpen az apránként lerakódott lepedék megvastagodása, megkövesedése. Ez azonban nem csak egy esztétikai hiba, sokkal súlyosabb következményei lehetnek.

 

A fogkő következményei

 

- Az egyik kellemetlen tünete a fog kövesedésének az állatunk rossz szagú lehelete.

- Ennél súlyosabb velejárója, ha az állat ínye elkezd elsorvadni a fogkő miatt, melynek nyomán foga kilazul és kihullik.

- A legveszélyesebb azonban az, ha a fogkőért felelős baktériumok bejutnak kutyánk vagy macskánk véráramába és azon keresztül eljutnak az állat más szerveibe, ahol gyulladást és más betegségeket okoznak.

 

Ki gondolná, hogy a fogkő, akár kedvencük életét is veszélyeztetheti?

 

Előzzük meg a bajt!

 

A fogkő elleni harc legjobb fegyvere, ha időben elkezdünk állatkánk szájhigiéniájával törődni, s így elkerülhetjük a fenti kellemetlen problémák mindegyikét. Ha kedvencük fogain már kis mértékben megjelentek a fogkövek, akkor is tehetünk még a komolyabb bajok kivédéséért az alábbi módszerekkel:

 

1. Száraztáp

 

Az egyik legalapvetőbb ellenszer a jó minőségű táplálék biztosítása kutyusunk vagy cicánk számára. Fontos, hogy minden nap kapjon száraztápot, méghozzá olyat, mely az állat méretének, korának megfelelő és ami nem porlad szét rágás közben, hanem további kis darabokra törik. Ezek biztosítják kedvencünknek a kellő mennyiségű rágást, mely közben a kemény száraztáp darabkák letisztítják foga oldalairól a lepedéket, így megakadályozva a fogkő képződését. Általában a prémium minőségű tápok között találunk ilyeneket.

 

2. Rágás, rágás, rágás

 

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy milyen nagy szerepe van a rágásnak a fogkövesedés megelőzésében és csökkentésében is! Nagyon fontos odafigyelnünk, hogy állatunknak mindig legyen mit rágcsálnia, mellyel szépen letisztítja fogairól a lerakódásokat. A legmegfelelőbbek erre a célra a különböző rágható játékok és a kedvencek körében igencsak közkedvelt jutalomfalatok.

 

3. Speciális szájhigiéniai készítmények

 

Ha mindent meg akarunk tenni kutyánk és macskánk egészséges fogazatáért, akkor alkalmazzunk fogápolási termékeket, melyek direkt a fogkő megelőzésére, csökkentésére, illetve az állat egészséges szájhigiéniájának megőrzésére vagy épp helyreállítására szolgálnak. Nézzünk néhány példát ezekre:

 

Fogkrém és fogkefe

Antibakteriális oldat , melyet egyszerűen állatunk ivó vizébe kell keverni.

Antibakteriális hatású gél, amivel be kell kenni kedvencünk ínyét és fogait.

Fogkő elleni spray, fogvédő és leheletfrissítő hatással. Csak egy fújás!

Fogkő elleni por, melyet az eledelbe keverve könnyen be tudunk adni.

 

Nem jobb később, mint soha

 

Előfordulhat, hogy nem elég körültekintő a gazdi és sajnos odáig fajul a kutya, cica fogkövesedése, hogy már csak állatorvosi beavatkozással lehet megtisztítani a fogakat és helyreállítani a szájhigiéniát. Ezzel nem csak az a baj, hogy több tízezer forintba kerülhet egy ilyen móka, hanem az is, hogy ez egy kisebb műtétnek számít, melyet fél altatásban végeznek, vagyis kockázatos lehet.

 

Ne várjuk meg, hogy kis kedvencünk rosszul érezze magát!

Tegyünk meg mindet a fogkő ellen!

 

 


Vissza
Íratkozz fel hírlevelünkre hogy elsőnek értesülj az akciókról.

Egészség tippek

Milyen gyakran, mivel és hogyan fürdessük meg kutyánkat? Erre a kérdéskörre nemigen lehet konkrét válaszokat adni, hiszen ez mind függ az eb szokásaitól, tartásának körülményeitől, a kutya fajtájától, szőrétől és személyiségétől is. Viszont van néhány támpont, ami alapján ki tudjuk tapasztalni, hogy a mi kedvencünkre mire van szüksége.

Részletek

Egy új kis szőrmók befogadása az otthonunkba hatalmas öröm! Ahhoz, hogy az első pillanattól kezdve jól érezze magát kiscicánk, legjobb, ha előre beszerezzük a macskatartáshoz szükséges kellékeket. Vegyük sorra, mi kell a cicusnak!

Részletek

Kosár tartalma

A kosár tartalma üres.