A szívférgességről- fő a megelőzés!

2014-11-24

Modern korunk egyig gyakran felmerülő problémája a globális éghajlatváltozás, amely sajnos túlmutat az időjárási anomáliákon. A melegedő klíma átalakítja környezetünk élővilágát, új állatfajok, élősködők és kórokozók jelennek meg. Utóbbiak közül számos bennünket és kedvenceinket veszélyezteti. Ilyen probléma a hazánkban 10 éve még egzotikusnak számító szívférgesség is.

A szívférgesség kórokozója egy fonálféreg faj, a Dirofilaria immitis, melyet szúnyogok terjesztenek vérszívásuk során. Főleg Észak-Amerikában, Ausztráliában, Japánban és a mediterrán térségben elterjedt. Magyarországon először 2009-ben írtak le ilyen esetet. A szívférgesség főleg ragadozókat veszélyeztet, háziállataink közül pedig leginkább a kutyát, macskát, és a vadászgörényt. Emberben a lárvák általában veszélytelenek, enyhe lefolyású fertőzést okoznak, azonban egyes lárvák a tüdőbe eljutva eltokolódnak, és ez diagnosztikai nehézséget jelenthet pl. tüdőszűrés során. Kedvenceinkben a vérbe kerülő lárvák a szúnyogcsípést követő 6-8 hónapon belül alakulnak át kifejlett, szaporodóképes, 12-30 cm-es férgekké, melyek a jobb szívfélben, a szívhez vezető nagyobb erekben telepednek meg. A kifejlett nőstény férgek a fertőzött állat vérébe ürítik fertőzőképes lárváikat melyek ezután egy újabb szúnyogcsípés után kerülhetnek át új gazdába.

A fertőzött állat kezdetben gyakran tünetmentes marad, azonban későbbiekben komoly, nem ritkán végzetes keringési és immunológiai rendellenességek alakulhatnak ki. Gyanús jel lehet a fokozatosan kialakuló, tartós fáradékonyság, lesoványodás, továbbá alkalmankénti száraz köhögés, orrvérzés vagy nehézlégzés. A fertőzés többek között gyorsteszttel, illetve vérkenet mikroszkópos vizsgálatával igazolható. Utóbbi vizsgálatok természetesen tünetmentes, egészségesnek tűnő állatokon is levégezhetők, szűrővizsgálat jelleggel.

Mivel a kialakult fertőzés gyógykezelése hosszadalmas és esetenként kockázatos is, ezért a hangsúly mindenképp a megelőzésen van! A késő tavasztól kora őszig terjedő, szúnyogokban gazdag időszakban ajánlott veszélyeztetett háziállatainkon olyan készítmények használata, melyek megakadályozzák a szúnyogok vérszívását. Emellett hazánkban több olyan cseppentős (spot-on), illetve tablettás készítmény is van, melyek a vérben keringő fertőzőképes lárvákat képesek elpusztítani. Ezen készítményeket ugyancsak a szúnyog-szezonban érdemes alkalmazni, azonban mind vénykötelesek, így alkalmazásuk előtt kérje ki állatorvos véleményét! Várjuk Szegeden  állatorvosi rendelőnkben!


Vissza
Akciós termékek
VetGuard-30ml
VetGuard 30ml

VetGuard Immunerősítő – Immunerősítő készítmény az immunrendszer és az anyagcsere támogatására kutyák, macskák, galamb, kisemlősök és díszmadarak részére

6 599 Ft 7 599 Ft Részletek
Joy2run-300ml
Joy2run 300ml

Vitamed Joy2Run ízület- és porcerősítő oldat – Az Vitamed Joy2Run szirup gyógyhatású, oldott formában készült, új típusú, ízületvédő készítmény. A porc és az inak egészségére ható tradicionális anyagok (glukozamin szulfát, kondroitin szulfát, MSM) ideális kombinációja hatékony hialuronsavval és kollagénnel került kiegészítésre.

4 599 Ft 5 599 Ft Részletek
Gastroferm-Pet-por-kutya-es-macska-
Gastroferm Pet por kutya és macska

Kiszerelés: 100g

1 199 Ft 1 319 Ft Részletek
További aciós termékek
Íratkozz fel hírlevelünkre hogy elsőnek értesülj az akciókról.
Egészség tippek

Milyen gyakran, mivel és hogyan fürdessük meg kutyánkat? Erre a kérdéskörre nemigen lehet konkrét válaszokat adni, hiszen ez mind függ az eb szokásaitól, tartásának körülményeitől, a kutya fajtájától, szőrétől és személyiségétől is. Viszont van néhány támpont, ami alapján ki tudjuk tapasztalni, hogy a mi kedvencünkre mire van szüksége.

Részletek

Egy új kis szőrmók befogadása az otthonunkba hatalmas öröm! Ahhoz, hogy az első pillanattól kezdve jól érezze magát kiscicánk, legjobb, ha előre beszerezzük a macskatartáshoz szükséges kellékeket. Vegyük sorra, mi kell a cicusnak!

Részletek

Kosár tartalma

A kosár tartalma üres.