A szívférgességről- fő a megelőzés!

2014-11-24

Modern korunk egyig gyakran felmerülő problémája a globális éghajlatváltozás, amely sajnos túlmutat az időjárási anomáliákon. A melegedő klíma átalakítja környezetünk élővilágát, új állatfajok, élősködők és kórokozók jelennek meg. Utóbbiak közül számos bennünket és kedvenceinket veszélyezteti. Ilyen probléma a hazánkban 10 éve még egzotikusnak számító szívférgesség is.

A szívférgesség kórokozója egy fonálféreg faj, a Dirofilaria immitis, melyet szúnyogok terjesztenek vérszívásuk során. Főleg Észak-Amerikában, Ausztráliában, Japánban és a mediterrán térségben elterjedt. Magyarországon először 2009-ben írtak le ilyen esetet. A szívférgesség főleg ragadozókat veszélyeztet, háziállataink közül pedig leginkább a kutyát, macskát, és a vadászgörényt. Emberben a lárvák általában veszélytelenek, enyhe lefolyású fertőzést okoznak, azonban egyes lárvák a tüdőbe eljutva eltokolódnak, és ez diagnosztikai nehézséget jelenthet pl. tüdőszűrés során. Kedvenceinkben a vérbe kerülő lárvák a szúnyogcsípést követő 6-8 hónapon belül alakulnak át kifejlett, szaporodóképes, 12-30 cm-es férgekké, melyek a jobb szívfélben, a szívhez vezető nagyobb erekben telepednek meg. A kifejlett nőstény férgek a fertőzött állat vérébe ürítik fertőzőképes lárváikat melyek ezután egy újabb szúnyogcsípés után kerülhetnek át új gazdába.

A fertőzött állat kezdetben gyakran tünetmentes marad, azonban későbbiekben komoly, nem ritkán végzetes keringési és immunológiai rendellenességek alakulhatnak ki. Gyanús jel lehet a fokozatosan kialakuló, tartós fáradékonyság, lesoványodás, továbbá alkalmankénti száraz köhögés, orrvérzés vagy nehézlégzés. A fertőzés többek között gyorsteszttel, illetve vérkenet mikroszkópos vizsgálatával igazolható. Utóbbi vizsgálatok természetesen tünetmentes, egészségesnek tűnő állatokon is levégezhetők, szűrővizsgálat jelleggel.

Mivel a kialakult fertőzés gyógykezelése hosszadalmas és esetenként kockázatos is, ezért a hangsúly mindenképp a megelőzésen van! A késő tavasztól kora őszig terjedő, szúnyogokban gazdag időszakban ajánlott veszélyeztetett háziállatainkon olyan készítmények használata, melyek megakadályozzák a szúnyogok vérszívását. Emellett hazánkban több olyan cseppentős (spot-on), illetve tablettás készítmény is van, melyek a vérben keringő fertőzőképes lárvákat képesek elpusztítani. Ezen készítményeket ugyancsak a szúnyog-szezonban érdemes alkalmazni, azonban mind vénykötelesek, így alkalmazásuk előtt kérje ki állatorvos véleményét! Várjuk Szegeden  állatorvosi rendelőnkben!


Vissza
Íratkozz fel hírlevelünkre hogy elsőnek értesülj az akciókról.

Egészség tippek

Milyen gyakran, mivel és hogyan fürdessük meg kutyánkat? Erre a kérdéskörre nemigen lehet konkrét válaszokat adni, hiszen ez mind függ az eb szokásaitól, tartásának körülményeitől, a kutya fajtájától, szőrétől és személyiségétől is. Viszont van néhány támpont, ami alapján ki tudjuk tapasztalni, hogy a mi kedvencünkre mire van szüksége.

Részletek

Egy új kis szőrmók befogadása az otthonunkba hatalmas öröm! Ahhoz, hogy az első pillanattól kezdve jól érezze magát kiscicánk, legjobb, ha előre beszerezzük a macskatartáshoz szükséges kellékeket. Vegyük sorra, mi kell a cicusnak!

Részletek

Kosár tartalma

A kosár tartalma üres.