A szájhigiéniáról- kutyusoknak és gazdiknak

2014-10-15

 Az ember már idejekorán, gyermekkorában megtanulja, hogy a fogait rendszeresen mosva hosszabb ideig megőrizheti azok épségét. Háziállataink azonban nem ennyire előrelátóak, ezért ez a feladat is a gazdira vár. Persze nem feltétlenül szükséges egy kutya fogait minden étkezés után alaposan megmosni, de van pár dolog, amit érdemes szem előtt tartani!

A kutyáknak több foga van, mint az embernek

A felnőtt kutyáknak 42 foga van, ami ún. tarajos vagy ragadozó fogazatba rendeződik. Szemfogaik nagyok és mély gyökerűek, rágófogaikon fűrészes rágóél található. Az alsó és felső fogazat (ideális esetben) tökéletesen, ollósan záródik, az állkapocs nem végez oldalirányú őrlő-zúzó mozgást. A kutyaféléknek ugyanúgy két készlet foguk – tej- és maradó fogak – van, mint az embereknek. A tejfogak a 3-4. héttől jelennek meg a kutyakölykök szájában, miközben a fogváltásra a 3-4 hónapos kortól 6-8 hónapos korig kerül sor.

Kutya bajok, fogproblémák

Már kedvencünk kölyök korában is mutatkozhatnak olyan fogászati problémák, amik később komolyabb gondot okozhatnak. A rosszul záródó fogazat (pl. előre- vagy hátraharapás) miatt a fogak tisztulási mechanizmusa romlik, így hamarabb jelenik meg a fogkő egyes fogakon. Gyakori probléma, főleg kistestű kutyákban, hogy egyes tejfogak, leggyakrabban a szemfogak, nem esnek ki egy éves korig, így a mellettük megragadó táplálék maradványok és a lerakódó fogkő a maradó fogat is károsítja. Az ilyen fogak eltávolítása ezért mielőbb javallott!

Rágni sokat, de nem mindegy mit!

A legtöbb kutya már kis korától, ösztönösen szeret különböző dolgokat rágcsálni, azonban korántsem mindegy hogy mivel koptatja a fogait. A csontok rágcsálása önmagában kevéssé tisztítja a fogakat, sőt, a csontszilánkok sérüléseket okozhatnak; az elrágott és lenyelt, de nehezen emészthető növényi részek, fadarabok pedig emésztési problémákat, súlyosabb esetben bélelzáródást okozhatnak. Ezért inkább ajánlott a kutyák „rágó-kedvét” erre a célra gyártott, akár fogtisztító rágcsálnivalókkal lekötni. Érdemes arra is figyelni, hogy milyen játékokat adunk kedvencünknek. A sokat labdázó kutyák foga pl. gyorsabban kopik, mert a gumilabda felületén megtapadó kevés föld vagy homok a nyállal keveredve úgy működik a labda rágásakor, mint a csiszolópor.

Fogkő? Le vele!

A kutyák egyes extrém eseteket leszámítva nem szoktak fogszuvasodástól szenvedni, azonban ez nem a sok rágcsálás eredménye (vö. ember és a rágógumi), hanem az alapból enyhén lúgos száj pH. Amíg azonban a baktériumokat ez a pH korlátozza a zománc oldásában, addig az ásványi-anyagok kiválását a foglepedékben, azaz a fogkő képződést fokozottan segíti. Szinte nincs is olyan kutya, amelyiknek ne lenne több-kevesebb fogköve, azonban ezt mégsem szabad félvállról venni! A fokozatosan lerakódó fogkő különösen a hátsó, nagy tépőfogakon idővel akár 3-4 mm-es kérget is alkothat, ami a fogínyt letolva és tasakot képezve tönkreteszi a fogakat, ínygyulladást és komoly fájdalmat okozva. Ráadásul a fogkő felülete biofilmként működve segíti a baktériumok megtelepedését, tovább rontva a száj higiéniáját, igen erős, bűzös szájszagot előidézve!

Érdemes ezért kedvencünk fogait legalább évente egyszer, pl. a védőoltások alkalmával, állatorvossal megnézetni. Amennyiben a fogkő mennyisége, illetve a fogíny állapota ezt szükségessé teszik, az állatorvos fogkő eltávolítását javasolja. Ezt sajnos a legtöbb kutya nem hajlandó csak mély bódításban tűrni, azonban a vastag, több milliméteres kőréteget rágással vagy fogkefézéssel lehetetlen eltávolítani. A gyors fogkőképződésre hajlamos kutyákban ajánlott lehet még plakk-képződés gátló fogkrémek, szájvizek használata, de súlyosabb esetekben akár a tényleges, rendszeres fogmosás bevezetése is. Manapság már forgalomban vannak olyan speciális diétás tápok is, melyeknek összetétele gátolja a plakk képződést, míg szemcsemérete és formája segíti a fogakon lévő lepedék eltávolítását, ezzel lassítva a további fogkőképződést.

Amennyiben mégis elsikkad a megfelelő szájápolás, az első figyelmeztető jel a fokozódó szájszag, ami kezdetben lepedék, majd fogkő jelenlétére utal. A következő fázist a kipirult, majd érzékeny, vérző íny jelenti, ami fokozott nyálzással is társulhat. Amennyiben a kutya már nem eszik a szokott módon, lassan, minden falatot meggondolva eszeget, úgy az már egy előrehaladott, fájdalmas íny és fogmeder gyulladást feltételez. Ha az előbbi tünetek bármelyikével találkozik, akkor javasoljuk, hogy mielőbb nézesse meg kedvence fogait állatorvossal, hiszen a kutyáknak nem a műfogsor a megoldás!


Vissza
Íratkozz fel hírlevelünkre hogy elsőnek értesülj az akciókról.

Egészség tippek

Milyen gyakran, mivel és hogyan fürdessük meg kutyánkat? Erre a kérdéskörre nemigen lehet konkrét válaszokat adni, hiszen ez mind függ az eb szokásaitól, tartásának körülményeitől, a kutya fajtájától, szőrétől és személyiségétől is. Viszont van néhány támpont, ami alapján ki tudjuk tapasztalni, hogy a mi kedvencünkre mire van szüksége.

Részletek

Egy új kis szőrmók befogadása az otthonunkba hatalmas öröm! Ahhoz, hogy az első pillanattól kezdve jól érezze magát kiscicánk, legjobb, ha előre beszerezzük a macskatartáshoz szükséges kellékeket. Vegyük sorra, mi kell a cicusnak!

Részletek

Kosár tartalma

A kosár tartalma üres.