A nyuszik mint háziállatok

2015-02-16

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyulak, mint háziállatok. Ez nem is csoda, hiszen nagyon kedves társai lehetnek bárkinek. Azonban, főleg Húsvét környékén sem szabad megfeledkeznünk róla, hogy a nyuszik tartása bizony felelősséggel jár. Ők is érző lények. Nem szabad tehát úgy tekintenünk rájuk, mint árucikkekre, amiket megvásárolunk az ünnepekre, majd ha meguntuk, akkor visszacseréljük, netán eldobjuk őket. Mindenképpen gondoljuk meg, hogy hosszú távon tudunk-e gondoskodni egy kisállatról, vagy mondjuk csak  a gyerekeknek akarunk meglepetést szerezni a piros tojás mellé.

Mielőtt elhatározzuk, hogy „nyuszi-tartásra” adjuk a fejünket, nem árt tudnunk, hogy ez sokszor nem egyszerű feladat, több dolgot is észben kell tartanunk ahhoz, hogy biztosítsuk kedvencünk egészségét.

A nyulak emésztése sok mindenben különbözik a kutya, illetve macska emésztésétől, sokkal kifinomultabb rendszert alkot. Nagyon oda kell figyelnünk, hogy nyuszink étrendje elegendő rostot tartalmazzon. Ennek érdekében mindig adjunk kedvencünknek szénát is a tápja mellé. A megfelelő rosttartalmú étrend ugyanis az egyik alapvető feltétele a normál emésztés és bélflóra fenntartásának.

Ami a nyusziknál még gyakran előfordulhat, azok a fogkopási rendellenességek. Ha azt vesszük észre, hogy kedvencünk kevesebbet eszik, nem szívesen rág, csapzott lesz a szájkörnyéki szőre a nyáltól, megy a hasa, vagy épp ellenkezőleg, mindenképpen keressük fel állatorvosunkat. Ezek hátterében ugyanis általában a nem megfelelően kopott, túlnőtt fogak állnak. Ennek megoldása, ha az állatorvos lereszeli a nyuszi fogát, hogy újra rendesen tudja azokat használni. A problémát akár meg is előzhetjük, hogyha tapsifülesünk számára beszerzünk valamilyen fogkoptatót (rágófa, fogkoptató kő).

A nyusziknál is fontos a gyakoribb fertőző betegségek elleni védőoltások beadása. Az egyik ilyen betegség a myxomatosis, mely egy gyógyíthatatlan betegség, ami főleg szúnyogcsípés révén terjed. A fertőzés tüneteként megduzzadnak a fülek, a szemkörnyék, az orr illetve a nemi szervek tájéka, gennyes kötőhártya-gyulladás alakul ki, majd a következményes tüdőgyulladásban elpusztulnak az állatok. Nagyon fontos ezért a szúnyogok elleni védekezés a nyuszik közelében. Ha például kint tartjuk kedvencünket a kertben, akkor gondoskodjunk szúnyogháló meglétéről. A legbiztosabb megoldás, ha ezen felül a mxyomatosis elleni védőoltást is beadatjuk kedvencünknek. Az első oltást már 5-6 hetesen megkaphatja a nyuszi, utána 2-3 héttel jön az ismétlő vakcinázás, majd elegendő félévente-évente oltani őket. A jelenleg forgalomban levő vakcinák között van olyan, amely nemcsak a myxomatosis, hanem a nyulak egy másik súlyos, fertőző betegsége (nyulak vérzéses betegsége) ellen is védelmet nyújt. Ezt a vakcinázást félévente szokás ismételni, mégpedig 1-2 héttel a várható szúnyoginvázió előtt (tavasz és késő nyár). Így biztosítjuk, hogy a nyuszi a jó idő és ezzel együtt a szúnyogok megérkezésekor már védett legyen az előbbi betegségek ellen. Nemrég került forgalomba egy új oltóanyag, amely ugyanezen vírusok ellen nyújt védelmet, azonban elég csak évente adni a tapsifüleseknek. Érdemes erről bővebben tájékozódnunk az állatorvosunknál.


Vissza
Íratkozz fel hírlevelünkre hogy elsőnek értesülj az akciókról.

Egészség tippek

Milyen gyakran, mivel és hogyan fürdessük meg kutyánkat? Erre a kérdéskörre nemigen lehet konkrét válaszokat adni, hiszen ez mind függ az eb szokásaitól, tartásának körülményeitől, a kutya fajtájától, szőrétől és személyiségétől is. Viszont van néhány támpont, ami alapján ki tudjuk tapasztalni, hogy a mi kedvencünkre mire van szüksége.

Részletek

Egy új kis szőrmók befogadása az otthonunkba hatalmas öröm! Ahhoz, hogy az első pillanattól kezdve jól érezze magát kiscicánk, legjobb, ha előre beszerezzük a macskatartáshoz szükséges kellékeket. Vegyük sorra, mi kell a cicusnak!

Részletek

Kosár tartalma

A kosár tartalma üres.