A kutyák védőoltásai

2014-09-10

 A kutyák és macskák körében is nagyon elterjedtek a különbözõ vírusos és bakteriális betegségek, amelyek könnyen megkaphatók és súlyos költségek árán nehezen vagy alig gyógyíthatóak. Ha mégis túlélné az állat gyakran maradandó károsodásokat szenved. A védõoltásokkal való megelõzés az egyetlen módszer, amely biztonságot nyújthat állatnak és gazdának. Magyarországon a kutyáknak egyedül a veszettség elleni védõoltás a kötelezõ – ezzel minden már 4 hónapos kort betöltött kutyának rendelkeznie kell és egy éves kora elõtt még egyszer meg kell ismételni -, a többi fertõzõ betegség elleni vakcinázás a tulajdonos felelõssége.

Kutyáknál a következõ fertõzõ betegségek ellen kell védekeznünk:

Parvovírusos bélgyulladás

A parvovírusos bélgyulladás elsõsorban fiatal, kölyökkutyákra jelent nagy veszélyt, de a kutyák valamennyi életkorban fertõzõdhetnek. Jellegzetes tünetei a bõséges gyakori hányás, véres, bûzös hasmenés, gyors kiszáradás és ezek következtében beálló sokk, amely halálukat is okozhatja. A parvo vírusjellemzõje a fokozott ellenállóképesség, a környezetben, a bélsárban sokáig károsodás nélkül túlél, ragályfogó tárgyakkal, pl. akár a cipõnk talpán is jól terjed. Az elõzõleg parvovírussal fertõzött helyeket nagyon alaposan fertõtleníteni kell, mielõtt új kutyát vinnénk oda. A kutya parvo vírusa a macskát, embert nem betegíti meg.

Szopornyica

A szopornyica õsidõk óta az egyik legismertebb és legrettegettebb, a kutyaféléket sújtó fertõzõ és járványos betegség. A kutya bármikor megkaphatja, de leginkább élete elsõ hónapjaiban  van kitéve a veszélynek. Az egészséges kutya belégzés útján, fertõzött tárgyak szagolgatása, nyalogatása közben fertõzõdik meg. A néhány naptól egypár hétig terjedõ lappangási idõszak után kialakulnak a tünetek, étvágytalanság, magas láz, szem és az orr váladékozása, köhögés, hasmenés. Idegi természetû megnyilvánulása is van a betegségnek, ez elsõsorban a betegség kései szakaszában fordul elõ. Ha a betegség kifejlõdik a kutya az esetek többségében menthetetlen, de ha mégis túlélné komoly szövõdmények maradnak vissza. A szopornyica sem az embert, sem a macskákat nem veszélyezteti.

Fertõzõ májgyulladás

A kutyák adenovírusok által okozott betegsége, súlyos májkárosodással, hányással, hasmenéssel, sárgasággal, olykor felsõ légúti tünetekkel jár. Kezelése hosszadalmas kétséges eredményû, ezért védõoltással védekezünk ellene. Macskára, emberre veszélytelen.

Leptospirosis

Bakteriális eredetû, világszerte elterjedt betegség. A fertõzés közvetlenül a beteg állattal való találkozáskor is bekövetkezhet, de elég hozzá a beteg állat vizeletével történõ érintkezés is. A baktériumok elsõsorban a májat és a vesét teszik tönkre, ami a következõ tünetekben nyilvánul meg: láz, általános rosszullét, hányás, hasmenés, erõs hasi érzékenység, véres vizelet, sárgaság.
Nemcsak a kutyákra jelent nagy veszélyt, hanem az ember is elkaphatja, így mint ZOONÓZIS még nagyobb a jelentõsége.

Kennelköhögés

Több vírus alakítja ki a betegségre jellemzõ felsõ légúti tüneteket, amelyek általában tenyészeteket sújtanak.

Coronavírusos bélgyulladás

Jelentõségét az adja, hogy a parvovírusos bélgyulladással egy idõben történt fertõzõdés esetén súlyosbítja a tüneteket.

Mikor oltassuk kiskutyánkat?

A szabályosan beoltott anyakutya szoptatás során átadja a kölyköknek a szervezetében lévõ ellenanyagokat, amelyek átlagosan 6-8 hetes korig adnak védelmet. Ezt úgy hívjuk maternális immunitás. Ezután az anyától kapott ellenanyagok koncentrációja egyre csökken, ajánlatos megkezdeni a kölykök vakcinázását.
Minden védõoltást 2 -3 hét múlva meg kell ismételnünk, a szervezetben így alakul ki a megfelelõ szintû immunitás/védelem, majd évente újra kell oltani az állatot, hogy felnõtt korában is védett legyen a fertõzõ betegségek ellen.
Az oltásokat a kutya oltási könyvében, útlevelében vezetjük, mint a kutya legfontosabb dokumentumait utazáskor, kiállítások esetén, állatorvosi látogatáskor vigye magával!

Rendelõnk kutyáknak szóló oltási programja a következõ:

  • 6-8 hetes kor között Parvo vírusos bélgyulladás elleni védõoltás 1.
  • 8-10 hetes kor között ennek ismétlése (Parvo 2.)
  • 12 hetes korban kombinált vakcina 1., mely a következõ betegség ellen nyújt védelmet: szopornyica, parvovírusos bélgyulladás, leptospirosis, fertõzõ májgyulladás, kennelköhögés (coronavírusos bélgyulladás).
  • 14 hetes korban ennek ismétlése (kombinált 2.)
  • 16 hetesen a kötelezõ veszettség vakcina
  • 10 hónapos korig a veszettség vakcina ismétlése.

(Különösen veszélyeztetett környezetbõl érkezett kiskutyáknak javasoljuk a parvo második ismétlését is 12 hetes korban, ekkor az oltási program további része egy picit tolódik)


Vissza
Íratkozz fel hírlevelünkre hogy elsőnek értesülj az akciókról.

Egészség tippek

Milyen gyakran, mivel és hogyan fürdessük meg kutyánkat? Erre a kérdéskörre nemigen lehet konkrét válaszokat adni, hiszen ez mind függ az eb szokásaitól, tartásának körülményeitől, a kutya fajtájától, szőrétől és személyiségétől is. Viszont van néhány támpont, ami alapján ki tudjuk tapasztalni, hogy a mi kedvencünkre mire van szüksége.

Részletek

Egy új kis szőrmók befogadása az otthonunkba hatalmas öröm! Ahhoz, hogy az első pillanattól kezdve jól érezze magát kiscicánk, legjobb, ha előre beszerezzük a macskatartáshoz szükséges kellékeket. Vegyük sorra, mi kell a cicusnak!

Részletek

Kosár tartalma

A kosár tartalma üres.